Moussetårta på G

Idag fyller Stig 71 år, 71 ÅR! Han ser ut att vara max.. 23 år. Typ.
Bestämde mig för att ''slänga ihop'' en moussetårta nu på kvällen. Slänga ihop och slänga ihop, ganska många moment men blir ett fantastiskt slutresultat.
Detta blir en tårta på 18 cm (tror jag..).
Du behöver ganska många olika formar med olika storlek, 15 cm, 12 cm och 18 cm (cirka).
Här är den färdiga tårtan som är ganska slarvigt dekorerad, men ändå ganska nöjd. Här kom den precis ur frysen därför är gelén vitfläckig.
Browniebotten:
90 gram mörk choklad
70 gram smör
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
0,75 dl mjöl
 
Ugn: 175 grader
Börja med att smörja en form på 15 cm, ha ett bakplåtspapper i bottnen.
Smält ihop chokladen med smöret. Låt svalna ett par minuter.
Tillsätt strösockret och vaniljsockret och vispa ihop.
Tillsätt ägget och rör om.
Vänd ner mjölet.
Baka i cirka 20 minuter.
 
Apelsinpannacotta:
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 msk socker
1/2 vaniljstång
1 apelsin, skalet och 2 msk av saften
 
Börja med att ta fram en form på 12 cm och klä in i plastfolie.
Blötlägg gelatinbladen i minst 5 minuter
Koka upp vispgrädde, socker, vaniljfrön, apelsinskalet och saften. Ta av från värmen och låt dra i tio minuter.
Rör ner gelatinbladen i den varma blandningen.
Häll blandningen i din form och ställ in i frysen.
 
Chokladmousse:
3 dl vispgrädde
180 gram mörk choklad
Sockerlag (koka upp 0,5 dl vatten, 0,5 dl socker och 1 tsk honung)
3 st äggulor
 
Vispa grädden löst.
Smält chokladen och låt svalna.
Häll i all sockerlag och äggen i en bunke och sätt över vattenbad. Vispa tills det tjocknar.
När blandningen är tjock så vispar du den kall i köksmaskin eller med elvisp. Tar cirka 10-15 minuter.
Vänd ner den smälta chokladen i grädden och vänd till sist ner äggblandningen.
 
Apelsingelé:
2 dl apelsinsaft, färskpressad
2 gelatinblad
 
Blötlägg gelatinbladen, minst 5 minuter.
Koka upp apelsinsaften och ta av från värmen, tillsätt gelatinbladen. Låt svalna en stund.
 
Montering:
Ta fram din anslagsring, som ska vara liiite större än browniebottnen, cirka 18 cm.
Lägg i din botten i mitten.
Fyll en spritspåse med din chokladmousse. Fyll sidorna med mousse och täck med ett väldigt tunt lager över bottnen.
Ta fram pannacottan ur frysen och lägg på bottnen.
Fyll på med resten av chokladmoussen, börja med att fylla runtom kanterna och sedan över pannacottan.
Häll på gelén och ställ in tårtan i frysen tills den ska serveras, ta dock fram en stund innan servering, cirka en halvtimme.
Dekorera med valfri dekorering, t.ex apelsinskivor. Eller servera som den är.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback