Studentmössa 2015

DEN ÄR SÅ FIN och passar perfekt! Lycka igen.
Äntligen är den här, ett steg närmre!

Inget kan förstöra denna dagen

Vilken perfekt dag det har varit idag, otroligt lycklig! Hmmm, why so happy?
Har bokat tatueringstid idag, så om två veckor sitter den på plats!
Efter jag bokat tiden så var lyckonivån SÅ HÖG, den känslan. 
Och bilden på skorna? Avslutar dagen med att träna, haft en paus på en vecka nu! No more laziness.
LYCKORUS

Ett viktigt meddelande

Igår var jag ute med mina fina vän Ida och JA det blev snefylla, men vi fick ut så mycket av vårt samtal. Det var en mycket givande kväll.
 
Här är ett par bilder av mig så ni vet hur jag ser ut, AMANDA ALDÈN heter jag. Varsågod att läsa lite av mitt och Idas samtal. 
Väldigt givande.
(Kommer ihåg att jag blev mobbad för mitt rödaktiga hår, därför färgade jag det ibland. Idag? Kolla ovan, fabolous färg. Kommer aldrig färga det igen)
 
Vårt samtal? Kvinnors rättigheter, mobbning och känslokalla typer.
Våra skoltider på högstadiet var långt ifrån drömmarnas land, vi insåg igår vilken sjuk tid vi levde i. 
Gav man några signaler om att det var okej att göra en till åtlöje? Vi fanns ju bara där och vi var bara ''barn''. Vi var bara oss. Det räckte inte då.
Man fick höra att man var för tyst och blyg, men vad skulle man göra om man blev nertryckt och skrattad åt så fort man öppnade munnen? Man höll sin mun stängd helt enkelt. Simple as that.
Hellre nertryckt än spottad på. Vilket är ungefär samma sak.
Jag har ett starkt minne från sjunde klass när jag satt bredvid pojken som jag då tyckte var världens största rövhål, han spottade i mitt hår och folk skrattade. Lärarna såg, men ville inte se. De blundade för allting.
Det är så fegt allting, INGEN vågar säga ifrån eller ta tag i det. 
Jag blir äcklad av att detta pågår idag, men vad kan jag göra? Jag kan inte påverka alla lärares tankegång, även fast jag mer än gärna hade velat för detta är så viktigt. Skoltiden gör mycket för framtiden, tankarna om att man är ful sitter kvar. Inristat i hjärnan.
''Du är så jävla cp''
''Du är så ful''
''Glasögonorm''
Då gick jag på högstadiet och nu har jag snart tagit studenten, men fortfarande ibland känner man av utanförskapet som påminner så mycket om den tiden.
Från dessa minnen så har man växt som människa, för ALDRIG någonsin ska någon få bestämma över våra liv eller trampa på oss som smuts.
Det är dock lättare sagt än gjort att säga att man ALDRIG ska bli trampad på, men att säga det är en bra början.
Många vågar inte säga ifrån när någonting händer, och det är så förståeligt, för man känner rädsla och obehag och vill bara därifrån. 
Jag har ett minne från gårdagen, som handlar om att dra sig undan. En äldre kvinna och man stod vid stationen, jag tror de kände varandra. Plötsligt vände det och hon börjar gå ifrån honom och han går efter och ropar ''Är du helt dum i huvudet?'' ''Vart fan ska du?'', mitt inre kokade och jag knöt mina nävar. Jag ville gå fram till mannen och säga att om han inte lämnar henne ifred så kommer jag knipsa av hans nötter. Jag gjorde inte det, dels för jag kände en viss rädsla över vad mannen skulle göra mot mig och dels för jag inte visste allt vad som hade hänt.
Den ''rädslan'' känner man för ofta, man är rädd för vad som kommer hända om man säger ifrån. Jag vågar inte tänka på det för mycket. Man känner rädsla om man sitter på en buss själv med ett par pojkar/killar/män några sittplatser bort, det är fruktansvärt att man känner den känslan. Man ska inte behöva göra det, man ska kunna känna sig trygg.
Det är rena drömtankar, trygghet. Wow, hur känns det när man går på stan själv en lördagkväll? Jag vet inte, jag har inte känt det. 
Man finner sig i det, och det ska man inte göra, man ska inte finna sig i att vara rädd. Jag begär så jävla lite och det är att jag inte vill bli förföljd när jag går till stationen, jag vill att män i fyrtioårsåldern ska sluta kolla på min kropp och vissla efter mig, jag vill kunna vara min egen och få vara. Jag begär detta åt alla kvinnor, för SNÄLLA, snälla, ska det ta över hundra år för folk att förstå att kvinnor inte är några priser? Snälla, snälla.
Jag vill vara den som säger ifrån när jag hör sexistiska och äckliga uttalanden, för det värsta jag vet är när jag hör ''Äh, hon var ju bara ett ligg, henne vill jag aldrig se igen'' ''Åh hon var en sån slampa, hon har nakenbilder på sig själv och hon har legat med över fem personer!!''. Usch och fy fan in i helvete. Censur på den senaste meningen.
1. Googla på ordet ''Slampa'' och det enda könet som dyker upp är kvinnor, vad ska vi kalla männen som ligger? Hmm.. Låt oss fundera på den en liten stund. Nej just det, honom kallar vi ''Kung''.
2. Vägra ta emot skitiga ord från skitiga människor, det finns ingenting som heter slampa.
Tack du läste och varsågod för att ni fick höra våra tankar!

Citrondag

Dagen har bestått av bakning med innehåll av massa citroner.
Mamma skulle ha gäster och då fixade jag minicitronpajer med maräng och sedan ''slängde'' jag ihop en citronkaka!
Pâte sablée (söt pajdeg, till fyra minipajer):
90 gram smör, kallt och skuret i tärningar
50 gram florsocker
1 äggula
110 gram vetemjöl
 
Blanda ihop smör med florsocker ordentligt.
Tillsätt äggulan och till sist nyper du ihop degen med mjölet.
Låt vila i kylskåpet i cirka två timmar innan användning.
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut degen och fodra dina pajformar och grädda i cirka 10 minuter.
Låt svalna helt.
 
Lemon curd:
2 ägg
1 citron, skal och saft
1 dl strösocker
25 gram smör
 
Vispa ihop ägg, citronsaft, citronskal och socker över vattenbad tills det tjocknar. Ta av från värmen och rör i smöret.
Låt svalna helt.
 
Maräng på toppen:
2 äggvitor
1,5 dl strösocker
 
Värm äggvitor och strösocker över vattenbad tills sockerkristallerna har smält (cirka 65 grader), vispa hela tiden. 
Vispa sedan kall i din köksmaskin eller med elvisp, tar ungefär 10-15 minuter.

Fredagslyx

 

Moussetårta på G

Idag fyller Stig 71 år, 71 ÅR! Han ser ut att vara max.. 23 år. Typ.
Bestämde mig för att ''slänga ihop'' en moussetårta nu på kvällen. Slänga ihop och slänga ihop, ganska många moment men blir ett fantastiskt slutresultat.
Detta blir en tårta på 18 cm (tror jag..).
Du behöver ganska många olika formar med olika storlek, 15 cm, 12 cm och 18 cm (cirka).
Här är den färdiga tårtan som är ganska slarvigt dekorerad, men ändå ganska nöjd. Här kom den precis ur frysen därför är gelén vitfläckig.
Browniebotten:
90 gram mörk choklad
70 gram smör
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
0,75 dl mjöl
 
Ugn: 175 grader
Börja med att smörja en form på 15 cm, ha ett bakplåtspapper i bottnen.
Smält ihop chokladen med smöret. Låt svalna ett par minuter.
Tillsätt strösockret och vaniljsockret och vispa ihop.
Tillsätt ägget och rör om.
Vänd ner mjölet.
Baka i cirka 20 minuter.
 
Apelsinpannacotta:
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 msk socker
1/2 vaniljstång
1 apelsin, skalet och 2 msk av saften
 
Börja med att ta fram en form på 12 cm och klä in i plastfolie.
Blötlägg gelatinbladen i minst 5 minuter
Koka upp vispgrädde, socker, vaniljfrön, apelsinskalet och saften. Ta av från värmen och låt dra i tio minuter.
Rör ner gelatinbladen i den varma blandningen.
Häll blandningen i din form och ställ in i frysen.
 
Chokladmousse:
3 dl vispgrädde
180 gram mörk choklad
Sockerlag (koka upp 0,5 dl vatten, 0,5 dl socker och 1 tsk honung)
3 st äggulor
 
Vispa grädden löst.
Smält chokladen och låt svalna.
Häll i all sockerlag och äggen i en bunke och sätt över vattenbad. Vispa tills det tjocknar.
När blandningen är tjock så vispar du den kall i köksmaskin eller med elvisp. Tar cirka 10-15 minuter.
Vänd ner den smälta chokladen i grädden och vänd till sist ner äggblandningen.
 
Apelsingelé:
2 dl apelsinsaft, färskpressad
2 gelatinblad
 
Blötlägg gelatinbladen, minst 5 minuter.
Koka upp apelsinsaften och ta av från värmen, tillsätt gelatinbladen. Låt svalna en stund.
 
Montering:
Ta fram din anslagsring, som ska vara liiite större än browniebottnen, cirka 18 cm.
Lägg i din botten i mitten.
Fyll en spritspåse med din chokladmousse. Fyll sidorna med mousse och täck med ett väldigt tunt lager över bottnen.
Ta fram pannacottan ur frysen och lägg på bottnen.
Fyll på med resten av chokladmoussen, börja med att fylla runtom kanterna och sedan över pannacottan.
Häll på gelén och ställ in tårtan i frysen tills den ska serveras, ta dock fram en stund innan servering, cirka en halvtimme.
Dekorera med valfri dekorering, t.ex apelsinskivor. Eller servera som den är.
 

2014

Året har varit väldigt upp och ner. Det har hänt så otroligt mycket detta året som jag är så tacksam över, men också mindre roliga grejer.
Detta är året då jag känner själv att jag skinit upp och vuxit som person, tack vare mina fina vänner som jag aldrig skulle klarat mig utan (låter otroligt klyschigt men det känns så äkta att säga det)!
Vill inte prata för mycket om mig själv men detta har verkligen varit ett år då jag utvecklats, känner mig mer säker på saker och är inte lika tillbakadragen som jag en gång varit.
Hoppas 2015 blir ett så jäääkla bra år!
Bilder från det gångna året, så underbart<3
 

Peanut butter cupcakes

Fick för mig att baka idag, och det visade sig vara världens bästa idé.
Detta har nu blivit mitt favoritrecept på cupcakes! Det säger jag ganska ofta men nu menar jag det PÅ RIKTIGT.
Holy shit.
Browniecupcake:
120 gram mörk choklad, hackad
110 gram smör
250 gram socker
1 tsk vaniljextrakt
3 st ägg
95 gram mjöl
En nypa salt
 
Ugn: 170 grader.
Smält ihop mörk choklad och smör i mikron. Låt svalna.
Tillsätt socker och vaniljextrakt och vispa ihop.
Tillsätt äggen och vispa tills smeten gått ihop.
Vänd ner mjöl och salt.
Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
 
Peanut butter frosting:
70 gram smör, rumsvarmt
2 dl jordnötssmör (utan bitar)
120 gram florsocker
1 msk vaniljsocker
0,5 dl vispgrädde
 
Vispa ihop jordsnötssmör och smör fluffigt.
Tillsätt florsockret och vaniljsockret och vispa lite till.
Tillsätt lite grädde i taget tills frostingen gått ihop.
Toppa dina cupcakes med reeses peanut butter cups.