Tarte tatin

Idag kom pappa hem så då firade vi hans födelsedag lite i förväg! Jag stod för efterrätter som bestod av Tarte tatin, det är en fransk äppelkaka, om man kan kalla det så.
Bottnen är en smördeg och ''fyllningen'' är karamelliserade äpplen (socker och smör), serverade med en jättegod vaniljsås.
Orkar faktiskt inte lägga upp receptet just nu, varken på kakan eller vaniljsåsen. Maybe later.

Granola

När jag gör denna så tar jag alltid lite av det vi har hemma, det som är kvar liksom. Denna versionen nedanför är min favorit!
 
Granola:
1 dl sötmandel
1 dl havregryn
1 dl pekannötter
0,5 dl riven kokos
0,5 äpple
0,5 dl valnötter och hasselnötter
 
2 msk honung
3 msk vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka sötmandel, pekannötter, valnötter, hasselnötter och äpple till småbitar. 
Lägg i en bunke och tillsätt havregryn, riven kokos, honung och vatten. 
Rör om.
Häll ut på plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 15-20 minuter. Jag rostade i 18 minuter.
 
 

The View - New York

Kommer aldrig glömma restaurangen i Mexiko, den hette Alux och ALDRIG någonsin har jag ätit så gott som jag gjorde där. 
MEN, the view kommer inte långt efter. The view är en restaurang som roterar högst uppe i hotellet Marriott, vid 1535 Broadway. 
Vi kom dit vid den bästa tiden, då fick vi se New York precis när det mörknade! Om man ska äta här så är det bäst om man bokar bord ett tag innan, annars kan det ta väldigt lång tid innan man får ett bord.
Denna restaurangen är ju inte den billigaste att äta på, så om man bara är ute och strosar och blir småhungrig så är ju inte The View stället att äta på.
Efterrätten ska vi ju inte ens tala om, en av de godaste jag ätit, och jag har ätit många! Jag som är helst frälst i chokladen älskade den här desserten, riktig chokladig och det blir så underbart gott tillsammans med sorbén.
När vi kom så hade vi turen och fick ett fönsterbord, när man bokar så kan man skriva in önskemål.
Eftersom vi fick ett fönsterbord så tog jag ganska många bilder på utsikten.
Detta är ett riktigt ''fancy'' ställe, så ni är medvetna om det haha..
 
 

Banana chocolate chip muffins

Bakning idag igen, fast idag blev det bananmuffins! Gjorde de i miniformat istället för stora, då det kan bli för mycket. Receptet kommer nedan.

1 1/4 dl vegetabilisk olja

2 ägg

1 1/4 dl strösocker

2 mosade bananer

Vaniljextrakt - kan ersättas med vaniljsocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1/4 tsk salt

1/4 tsk kanel

2 1/4 dl chokladchips

 

Sätt ugnen på 200 grader.

I en liten skål, blanda chokladen med 3 matskedar av mjölet och blanda tills chokladen är täckt med mjöl.

I en stor skål, blanda de 5 första ingredienserna och blanda tills väl blandat. 

Tillsätt mjölet, bikarbonat, bakpulver, salt och kanel och blanda tills det är väl blandat.

Tillsätt chokladen.

Fördela smeten i muffinsformar och grädda i cirka 18 minuter (om du gör stora), cirka 10 minuter om du gör små.


Macarons en lördagkväll!

Ett ord som beskriver dessa macarons: Gudomliga.
Macarons på hasselnötter och en fyllning som kallas så fint - Salted butter caramel.
Har bakat macarons ett par gånger innan, men ALDRIG innan har de blivit såhär fina och vackra. Lycka.
Receptet kommer nedan, blev inspirerad av Lomelino, men har ändrat macaronreceptet så det passar min smak bättre.
Macarons:
100 gram hasselnötter, mal till mjöl i en matberedare
3 äggvitor (som stått framme i rumstemperatur i några timmar)
3-4 msk socker
185 gram florsocker
10 gram kakao
 
Salted butter caramel:
100 gram strösocker
1,5 dl vispgrädde
85 gram saltat smör
En nypa havssalt (valfritt)
 
1. Blanda hasselnötsmjölet med florsockret och kakaon i en skål.

2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i hasselnötsblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 14 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

6. Klicka ut eller bred fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp. 
 
Fyllningen:
 
1. Värm socker försiktigt i en rymlig kastrull utan att röra. När sockret börjar smälta, bli brunt och bubbla, rör förstiktigt några varv med en sked. Se till att allt socker smält innan du tar bort kastrullen från värmen. Värm grädden i en annan kastrull.

2. Tillsätt smöret till det smälta sockret, skuret i bitar. Var försiktig så att det inte kokar över eller skvätter upp på dig! Till en början skär det sig, så sätt tillbaka kastrullen på låg värme på spisen och rör tills smeten blir jämn.

3. Tillsätt grädden, lite i taget. Var förstiktig här med, eftersom det bubblar riktigt mycket! Låt koka några minuter, ta sedan bort kastrullen från värmen och låt svalna en stund innan du häller upp i en ren burk. Var inte orolig om karamellen är lös, den kommer stelna i kylen. Förvara burken i kylen. Om den känns för hård när du ska använda den så låt den stå framme i rumstemperatur en stund.

Långfredagen!

Igår snodde jag ihop dessa underbart goda tryfflarna, de var väldigt lätta att göra och blev väldigt goda.
När jag gjorde tryffeln så trodde jag att den skulle vara smulig att äta, men den var väldigt len och god i smaken.
Rekomenderar alla att göra dessa, även den oerfarna klarar av dessa (mamma..).
OCH IDAG, så ska jag vara hundvakt åt två underbara små hundar.
 
Oreotryffel:
1 paket oreos (helst med chokladfyllning)
100 gram philadelphiaost
200 gram mjölkchoklad
 
Mixa oreokexen i en matberedare, tillsätt färskosten och RÖR ihop till en massa.
Rulla till små bollar, eller större, och lägg på en tallrik/bricka.
Sätt in i frysen i cirka en halvtimme.
Smält mjölkchokladen, antingen över vattenbad eller i mikron.
Ta fram tryfflarna, doppa fingertopparna i chokladen, och rulla tryfflarna.
Ställ in i kylskåpet.
Jag valde att inte temperera chokladen till dessa (beror väl på ren lathet).
 

Busy woman

Mycket att göra, mycket att göra..
Mormor och Stickan var på besök idag och jag fick uppdrag att göra tårta och lite annan fika till mormors födelsedagskalas. Har börjat planera tårtan redan nu.
Som jag skrev i förra inlägget så är jag så himla lycklig över att bara få se och träffa Johan Sörberg i typ en minut, det är så underbart att se/träffa/ta bild med någon man beundrar så mycket, kommer aldrig återhämta mig. Någonsin.

 
 

 
 
 
 

Göteborg över dagen!

Igår var det skol-SM i bageri och vår skola kom tvåa tack vare två tjejer i trean! Wohoooo grattis!
Vid klockan sju igår så for vi iväg med vår klass och treorna mot Göteborg. Träffade joakim däruppe och vi tog en lunch på jensens bØfhus.
Sedan for vi hemåt klockan fyra på eftermiddan, men det var en rolig dag!
Jag måste erkänna att det bästa med hela dagen var att jag träffade Johan Sörberg och tog en bild med honom! Tänker dock inte visa bilden, man var ju inte i toppskick när bilden togs om man säger så.