23 december


Julen är här om någon timme! Hela denna dagen har känts ganska tom med tanke på att bae åkte hem igen.. Han kommer snart igen😚 nu ska jag fortsätta med att kolla på Bingolotto och sen sova.. Godnatt!

CITRONKOLA & HALLONBRÄCK

Nytt recept uppe på nya bloggen (amandasbak.blogg.se)! In och kolla, klicka på någon av bilderna för att komma till bloggen.

NY BLOGG

Har nu startat upp min nya blogg, har funderat på detta SÅ länge! Nu är det fixat, den heter amandasbak.blogg.se.
Bloggen kommer enbart rikta sig mot bakning och mina recept, så är ni intresserade av det så får ni jättegärna ta er en kik. 
Håller fortfarande på att fixa lite smådetaljer, men inlägg kommer dyka upp väldigt snart (ikväll eller imorgon!) så håll ut! Ska inte lägga ner den här bloggen, kommer blogga här när jag har tid och lust. 
Tack! (Klicka på bilden för att komma till bloggen).

JULKALENDER #7

LUCKA 7!! Detta är en superrolig present att ge bort tycker jag, perfekt för den som älskar sötsaker som jag själv.. Kallar denna ''Sundae ice cream in a box'', ännu ett julklappstips.. Det mesta finns hemma, vilket gör detta till en bra budgetpresent till den som kanske inte vill lägga hela sin lön på julklappar i år. Man tager vad man haver helt enkelt! Det enda som behöver läggas till är glass och kanske glasstrutar.
Hittar man en större låda så kan man ju lägga i t.ex chokladsås, strutar och någon mer topping kanske!
 
Recept på salted caramel sauce:
100 gram strösocker
1,5 dl vispgrädde
85 gram saltat smör
1 tsk salt
 
1. Värm socker försiktigt i en rymlig kastrull utan att röra. När sockret börjar smälta, bli brunt och bubbla, rör förstiktigt några varv med en sked. Se till att allt socker smält innan du tar bort kastrullen från värmen. Värm grädden i en annan kastrull.
2. Tillsätt smöret till det smälta sockret, skuret i bitar. Var försiktig så att det inte kokar över eller skvätter upp på dig! Till en början skär det sig, så sätt tillbaka kastrullen på låg värme på spisen och rör tills smeten blir jämn.
3. Tillsätt grädden, lite i taget. Var förstiktig här med, eftersom det bubblar riktigt mycket! Låt koka några minuter, ta sedan bort kastrullen från värmen och låt svalna en stund innan du häller upp i en ren burk. Var inte orolig om karamellen är lös, den kommer stelna i kylen. Förvara burken i kylen. Om den känns för hård när du ska använda den så låt den stå framme i rumstemperatur en stund.

ANDRA ADVENT

Ingen julkalender idag? Nope.. Har noll ork idag.. Haft den mysigaste helgen på länge och idag så tog det ''braiga'' slut! Men om elva dagar så blir livet kanon igen<3
Nu ska jag ha en lugn söndag och kolla på film, ha en bra andra advent!

JULKALENDER #5

19 dagar kvar till julafton bara, det hurrar vi för! Vi firar detta med något jag kallar ''Hot chocolate on a stick'', en superenkel grej.
Denna ''pinne'' doppar du i en kopp med varm mjölk och låter den smälta.. MUMS!
Det kanske inte är det vackraste jag gjort, men blir snyggare när man slår in det i lite cellofan och rött band runt! Gott blir det i alla fall.
 
HOT CHOCOLATE ON A STICK:
 
200 gram choklad (jag använde 100 gram mörk och 100 gram ljus)
20 gram kakao
3 msk florsocker
En nypa salt
+ Topping om så önskas - Krossade polkagrisar, marshmallows eller hackade hasselnötter.
 
Hacka chokladen fint, smält sedan i mikro eller över vattenbad.
Tillsätt sedan kakao, florsocker och saltet. Rör om, det kommer tjockna.
Häll i chokladblandningen i en spritspåse, fyll i dina formar. Jag använde isformar, men går också bra med andra formar. Tillsätt eventuella toppings nu.
Låt sedan stelna en liten stund innan du sätter en glasspinne i varje form. Låt sedan stelna helt i kylskåpet.
Värm en kopp mjölk och rör i din ''pinne'', njut!
 

JULKALENDER #4

LUCKA 4! Här kommer en present som jag själv tycker skulle vara rolig att få, älskar att göra presenter att ge bort.
Letade efter ett bra recept på en skrubb för kroppen, har testat denna och tycker den fungerar bra. Testade den efter jag rengjort kroppen, skrubbade torra områden som t.ex knän och armbågar, blev väldigt len efteråt!
Rekommenderas! Både rolig att göra till sig själv eller ge bort. Otroligt enkelt att göra!
 
HEMMAGJORD SKRUBB:
2 dl strösocker
0,5 dl olivolja
2 msk honung
Några droppar hallonessens (för doft)
Lite rosa karamellfärg
 
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och förvara sedan i en burk med lock.

JULKALENDER #3

 
Redan lucka tre! Lucka ett handlade om julklappstips till din mor, syster, mormor eller liknande. Dags för tips till din pappa, bror, farfar eller vad som helst! Tror dessa presenter skulle uppskattas, beror såklart på vad personen har för intresse. (Är medveten om att jag glömde ta bort det vita runt boxen, ibland är man slarvig!)
 
CLAYMATION WAX
KOKBOK - PAUL SVENSSON
WHISKYGLAS
SLIPS
MOISTURISING LOTION
PUSH UP GRIPS
FINGERVANTAR
HAMBURGERPRESS
BRON - SÄSONG 1
 
 

JULKALENDER #2

Dags för lucka två, och där gömmer sig ett recept på daim! Varför har jag inte tänkt på detta innan? Fruktansvärt gott.
Väldigt enkelt recept, så detta borde alla fixa. Även mamma.. Kanske..
Jag ääälskar daim, verkligen ÄLSKAR. Så varför inte prova att göra egen? 
 
HEMGJORD DAIM
2 dl strösocker
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
100 gram ljus eller mörk choklad
Havssalt
 
Koka ihop strösocker, sirap och grädde.
Koka på medelvärme tills det uppnår en temperatur på 130 grader.
Häll ut kolan på ett bakplåtspapper och bred ut så det blir ett tunt lager.
Skär kolan i bitar innan den hunnit stelna.
Låt stelna.
Smält choklad och pensla på kolabitarna, strö över lite havssalt. Jag förvarar mina i en burk i frysen.
 
 
 
 
 

JULKALENDER #1

 
Idag börjar min julkalender på bloggen, så i dagens ''lucka'' så kommer jag dela med mig av mina bästa julklappstips till din mamma, syster eller mormor. Jag länkar alla produkter här nedanför och hoppas att ni får något bra tips i alla fall!
LJUSSTAKE
WOODWICK DOFTLJUS
DUSCHOLJA
O.P.I NAGELLACK
MUGG
KLOCKA
TVÅLPUMP
TOFFLOR
VÄSKA
 

RÄKPAJ MED SPENAT

Kan ha hittat receptet på den godaste matpajen någonsin, överdriver inte ens.
Så dags för mig att dela med mig av detta receptet, hoppas ni gillar räkor annars kan ni dra.
 
PAJDEG:
125 gram smör, kallt
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Nyp ihop ingredienserna till degen, tryck sedan ut i en pajform.
Nagga botten och förgrädda i 10 minuter.
 
FYLLNING:
2 dl creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
3 ägg
Hackad dill
Salt, peppar
170 gram räkor
130 gram kräftstjärtar
2 dl riven ost
Färsk spenat (beror på hur mycket man vill ha!)
 
Vispa ihop creme fraiche, grädde, ägg, dill och kryddor i en skål.
Fördela räkor, kräftstjärtar, ost och spenat i pajskalet. Slå på äggstanningen.
Grädda i 30 minuter. 
 
Jag gjorde sedan en enkel sallad till med rödlök, gurka och tomat och sånt där. Slog på en salladsdressing som jag gjorde på 3 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger och lite salladskrydda. Jättegott!

FÖRSTA ADVENT

Det finns ingenting jag älskar mer än julen (kanske min familj, KANSKE). Så när det plötsligt blir första advent så fylls jag med en speciell glädje som bara infinner sig vid denna tid på året! Man får liksom lov att tända hur många ljus man vill utan att det verkar överdrivet, man får koka hur mycket kola man vill och ja.. Ni förstår. 
Nu ska jag fortsätta julklappsplanera, och hoppas att ni får en lika bra första advent som jag!