Några cupcakes en lördagkväll

Denna cupcake består av en citronmuffins med jordgubbssmörkräm, kommer inte lägga ut receptet då jag inte är sådär jättenöjd, får finslipa receptet innan jag lägger upp det.

''Maskulint initiativ''

Bara man hör rubriken så vill man dra en lång suck.
Maskulint initiativ. Detta är tydligen något som är på riktigt och som ''medlemmerna'' är seriösa med.
''Låt människan ta plats, inte könen!'', om det vore så enkelt som de får det att låta så skulle inte feminismen behövas. 
Egentligen har man länge vetat att EN DAG så skulle det startas något sånt här. Ska gå och gräva ner mig nu på baksidan tror jag, hejdå.
Ett inlägg utan bild får det bli idag.
 

Pontus 18 år!

Vi fixade en överraskningsfest åt pk igår, och oj va gla han blev! Min älskade bästis är äntligen 18!!



Lemon meringue bars

Allt låter finare och godare när man skriver det på engelska, därav den goda rubriken.
 
Lemon meringue bars:
 
Mördegsbotten:
125 gram kylskåpskallt smör
150 gram vetemjöl
2 msk florsocker
2 msk strösocker
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Kör alla ingredienser i en matberedare.
Tryck ut i en form på 20x20 cm och baka av i tio minuter.
 
Citronfyllning:
3 st ägg + 2 äggulor
2 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
Rivet citronskal från 1 citron + saft från två citroner
 
Rör ihop ägg, strösocker och mjöl i en skål. Tillsätt till sist citronzest och saft.
Häll i pajskalet och grädda i 12 minuter, tills kakan stannat. Låt svalna.
 
Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
 
Häll äggvitorna och sockret i en värmetålig skål och värm över vattenbad. Ta av från värmen när sockerkristallerna har smält.
Vispa sedan marängen tills den är kall och fast.
Klicka ut marängen på kakan när den svalnat, bränn sedan av med en gasbrännare. Skär upp i rutor.
 
 

Efterrätten från igår




45 år och Eurovision

Idag firar mamma och pappa sina 45-årsdagar tillsammans, och det betyder ju såklart att jag stod för efterrätten.
Idag blev det en vit choklad- och vaniljpannacotta med hallonsås. En enkel men så otroligt god efterrätt!
Sen nu börjar ju Eurovision också, sitter alltid bänkad framför tv:n då och skakar när de räknar poängen.
Vit chokladpannacotta (4-5 pers):
5 dl vispgrädde
100 gram vit choklad
1 vaniljstång, fröna
3 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädde tillsammans med fröna från vaniljstången (koka gärna med stången också), låt koka/sjuda ett par minuter.
Ta av från plattan och rör i chokladen och rör sist ner gelatinbladen. Häll upp i små skålar.
 
Hallonsås:
300 gram frysta hallon
1 msk strösocker
2 msk florsocker
En skvätt vatten
 
Koka upp hallon, vatten och strösockret. Koka i ett par minuter tills hallonen blir mosiga.
Sila bort kärnorna och sikta till sist ner florsockret. Förvara i kylen tills servering.
 
Serverade med färska hallon och chokladdekorationer. När jag skulle fota efterrätten så la batteriet i kameran av, så har tyvärr inga bilder på efterrätten förutom på mobilen som blev helt kassa.
 

Double chocolate cupcakes

Ska iväg på kroppkaksmiddag idag hos lilla mormor! Bestämde mig för att baka något gott att ta med mig, så jag bakade chokladcupcakes och fyllde de med en apelsincurd.
 
Chokladmuffins:
120 g vetemjöl
180 g strösocker
3 g bakpulver
5 g bikarbonat
3 g salt
1 tsk vaniljextrakt
60 g kakao
1 ägg
120 g rapsolja
2 dl hett vatten
 
Muffins (Recept av Roy Fares):
Sätt ugnen på 170 grader.
Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Vispa samman ägg och olja lite lätt i en annan bunke.
Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott. Tillsätt lite i taget av hett vatten och blanda till en slät smet.
Lägg cupcakeformar i en cupcakeplåt. Fyll formarna till ¾ med smet och grädda mitt i ugnen i 17–18 minuter.
När de är klara brukar jag vända de upp och ner om de blir för toppiga.
Prova med sticka att cupcakesen är genomgräddade, låt svalna helt.
 
Chokladfrosting:
100 g smör, rumsvarmt
100 g philadelphiaost
2,5 dl florsocker
100 g mörk choklad
50 g mörk choklad, med apelsinsmak (kan uteslutas)
2 msk kakao
0,5 tsk vaniljextrakt
 
Smält chokladen, antingen i mikro eller över vattenbad. Låt svalna.
Vispa smör och philadelphiaosten i några sekunder innan du tillsätter florsocker och vaniljextrakt.
Tillsätt kakao och den smälta chokladen. Vispa krämigt.
Gräv en grop i varje muffins och fyll hålen med apelsincurd. Spritsa på din frosting och toppa med lite flingsalt.
 
Apelsincurd:
1 apelsin, saft och skal
0,5 dl socker
25 g smör
1 msk majsstärkelse
1 ägg
1 äggula

Riv skal och blanda med saften ifrån 0,5 apelsin. Koka upp apelsinsaft, apelsinskal, socker och smör. Sila vätskan. Blanda ut majsstärkelse med saften ifrån en halv apelsin och rör ner i den varma vätskan. Vispa upp äggen och rör ner dem i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills curden tjocknar. Häll över curden i en ren burk och låt svalna.


Stockholm!

Har varit i Stockholm från fredag till idag, underbart!! Hade presentkort på min favoritbutik, så har handlat otroligt bra grejer! Varit inne i Leilas fina affär, som jag väntat. Handlade lite grejer inne hos henne också, dock så träffade jag henne inte tyvärr..
Underbar helg i alla fall!